Dzień jabłka

26 września w naszej szkole odbył się Dzień jabłka.

W ramach obchodów tego święta uczniowie klas gastronomicznych przygotowali przepyszne desery z jabłek. Bo kto nie lubi szarlotki, rogalików, racuchów czy soku z jabłek? Ten wspaniały aromat jabłkowych przysmaków czuliśmy w tym dniu w całej szkole. Na specjalnie przygotowanym stanowisku odbyła się degustacja soczystych jabłek i jabłkowych deserów. Uczniowie mogli także wziąć w quizie na temat tego cudownego owocu, a nawet sprawdzić swoje umiejętności w żonglowaniu jabłkami.

Jabłko to niskokaloryczny owoc pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników. Zjedzenie choćby jednego jabłka dziennie obniży cholesterol, ułatwi trawienie i zapobiegnie zaparciom, odchudzi, wspomoże leczenie cukrzycy oraz zmniejszy ryzyko rozwoju wielu chorób. Jabłko zawiera przeciwutleniacze, związki przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Serdecznie dziękujemy Państwu Justynie i Radosławowi Rutkowskim oraz Pani Anecie Chrzuszcz za podarowanie jabłek, dzięki którym mogliśmy przygotować obchody Dnia Jabłka.